Curatare monede

Zilele trecute am incercat sa curat niste monede cu o crema non-abraziva, mai exact Sano Multimetal. Din cate am observat eu, curata excelent cuprul, alama sau aliaje de cupru si alama, dar nu scoate si petele. Ce imi recomandati?

2 thoughts on “Curatare monede

 1. Salut,

  Am folosit si eu Sano Multimetal, dar pentru un adevarat numismat orice monede curatate(spalate) nu reprezinta nicio valoare. Inca un aspect Sano Multimetal este abraziv, pentru ca, contine acid, daca lasi substanta mai mult pe suprafata monedei vei constata ca moneda devine poroasa. Legat de pete, petele apar pe monede(in special cele din argint) din cauza contactului cu mana umana. Deacea numismatii folosesc manusi din bumbac. Am observat ca exista un aparat cu vibratii pentru curatat monede si altele. Dar mi se pare destul de scump, plus ca pentru fiecare metal ai nevoie de o alta solutie. Mai jos ai un linc cu ceva asemanator http://www.magazinul-colectionarilor.ro/product_info.php?cPath=13_19&products_id=1189
  Eu zic ca mai bine nu le cureti, dar depinde si de cumparator. In romania sunt putini numismati specializati. Eu personal am avut probleme cu vinderea unei monede Norvegiene Rare pe ebay. Clientul a observat ca moneda a fost curatata si mi-a returnat-o. Ulterior am reusit sa o vand(dar dificil) abia la 1/3 din pretul normal de piata.

  Sper sa iti fie de folos
  Andrei

  • Voiam sa curat petele de pe o moneda de 5 reichpfennig 1938 A dar nu reusesc. I-am redat doar stralucire si le mai acopera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *